Sezon grillowy rozpoczęty!

Pierwsze ciepłe dni w roku oznaczają, że najwyższy czas rozpocząć sezon grillowy. Wiele osób przez cały okres jesienno-zimowy czeka na to, aby zebrać się całą rodziną i spędzić czas we własnym gronie oraz przy pysznym jedzeniu. Zwykle takie uroczystości urządzane są w ogrodzie, abyśmy mogli korzystać z pięknej pogody. Przebywanie na zewnątrz zwiększa apetyt i powoduje, że mamy jeszcze większą ochotę na potrawy przygotowane na grillu i to tym bardziej, że są one znacznie zdrowsze niż te, które przygotowywane są chociażby w piekarniku lub na patelni. Przede wszystkim nie posiadają tak wielkiej ilości tłuszczów, które wytapiają się i skapują z rusztu do paleniska. Dlatego potrawy przygotowywane w ten sposób mają swój specyficzny smak i większości osób przypadają po prostu do gustu. Jest to też doskonały pretekst, aby spotkać się w większym gronie i przedyskutować ważne sprawy, na które nie mieliśmy wcześniej czasu.

Kominki ogrodowe

Wiele osób kupuje kominki ogrodowe, które są znacznie lepszym rozwiązaniem niż tradycyjny grill. Można przygotowywać w nich potrawy w podobny sposób, ale zwykle pali się je drewnem. W ten sposób możemy uzyskać posmak wędzenia, co dla wielu osób jest ogromną zaletą. Na dodatek są one tak skonstruowane, że są w stanie oddawać ciepło w bardzo wydajny sposób, co jest przydatne w momencie, gdy nadejdzie wieczór, który może być chłodny. Dzięki takiemu kominkowi będziemy mogli się ogrzać co dla wielu będzie niezwykle ważne. Dym powstający przy przygotowywaniu potraw będzie odstraszał wszelkie paskudztwa, a w szczególności komary – można to zaliczyć do ogromnych zalet korzystania z tego urządzenia.

Grillowanie jest ulubionym zajęciem Polaków (sxc.hu)

Grillowanie jest ulubionym zajęciem Polaków (sxc.hu)

Potrawy

Na grillu jesteśmy w stanie przyrządzić naprawdę bardzo wiele potraw. Przede wszystkim wszelkiego rodzaju mięsa. W Polsce najczęściej przygotowujemy kiełbaski oraz karkówkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić stek lub innego rodzaju mięso. Z powodzeniem możemy sięgnąć po ryby, które idealnie nadają się na grilla oraz warzywa. Dobrym sposobem jest zrobienie szaszłyków, które nie dość, że smakują bardzo dobrze to jeszcze mogą być idealnym balansem pomiędzy warzywami a mięsem. Na grillu możemy przygotować również takie potrawy jak jajka sadzone czy nawet jajecznicę. Do tego będziemy musieli wykorzystać tacki do grillowania. Przygotowane w ten sposób potrawy będą smaczne i bardzo pożywne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Blue Captcha Image
Refresh

*